Maten är vår bensin

ra-diet-13-fill-your-plateKosten är kroppens bränsle, detta behöver man inte vara ett geni för att lista ut. Man behöver heller inte vara extrem och skrika ut att ens kropp är ens tempel, även om det givetvis finns en del sanning i det. Din kropp är egentligen det enda du har och det är även den som du ska ha med dig hela livet. Därför är bränslet mycket viktigare än du tror. De flesta förstår att om man äter dålig mat så mår man även dåligt, det är naturligt och inga konstigheter alls. Detsamma gäller dock när det blir för extrem kostkontroll mot ett eller annat håll, till exempel när man strängt reglerar sina matintag eller äter ensidigt för att man anser det vara nyttigt. Många överviktiga är undernärda och många av de som ser undernärda ut är faktiskt överviktiga. Det handlar om hur kroppen mår på insidan.

Man bör först och främst äta en balanserad kost, vilket innebär att man inte behöver tacka nej till något utan att man ska se till att få i sig lite av allt. Det innebär fett, kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler. Även kalcium är viktigt att få i sig. Om du äter rätt så blir du heller inte hungrig på samma sätt och fibrer kan hjälpa många att hålla sig mätta ett längre tag samtidigt som det sätter igång magen på ett naturligt sätt. Givetvis ska det man äter ha en så kort tillverkningsprocess som möjligt. Detta kan dock vara svårt att efterleva i vardagen för många och det kan vara dyrt att äta naturligt samtidigt som det kan vara svårt att få i sig allt man behöver.

Om man äter bra och lagom stora portioner så kan man unna sig både det ena och det tredje: då kan även kroppen hantera det på ett bra sätt.