Hur skapar du en perfekt gräsmatta? Här kommer tipsen!

Gräsmattan gör en bra trädgård. En gräsmatta ger plats för barnen att leka och springa runt med familjens husdjur. En hälsosam och frodigt grön gräsmatta kommer att ge din trädgård nytt liv. Här får du tips och råd på hur du får en perfekt gräsmatta.

Tänk på utformningen av din trädgård
Börja med att titta på storleken och formen på din trädgård. Vilka områden brukar du använda mest och vilka områden har mest sol? Tänk sedan på vad du faktiskt använder din trädgård till. Om du har barn eller husdjur är en stor gräsmatta med öppna ytor bäst för att ge gott om utrymme att spring och lek.

Bestäm vilken som passar din trädgård – gräsmatta eller utsäde?
När du anlägger en gräsmatta för första gången finns det två alternativ att välja mellan: färdigt gräs eller så en gräsmatta. Det finns fördelar med båda. Att så en gräsmatta gör att du får en fin och naturlig gräsmatta. Om du ska ha en stor gräsmatta så är så ett mer kostnadseffektivt alternativ. En färdig gräsmatta ger o andra sidan ett omedelbart resultat och behöver mindre underhåll de första månaderna.

Förbered din gräsmatta väl
Oavsett om du sår med frön eller lägger en färdig gräsmatta så kommer förberedelserna till din gräsmatta vara desamma. Börja med att ta bort stenar, ogräs och skräp. När område är rensat, vänd jorden med en grep. Använd sedan en kratta för att jämna ut marken.
Väntat några veckor på att jorden ska sätta sig. När din gräsmatta har planterats eller lagts kan du genast börja med underhållet av gräsmattan.

Ge din gräsmatta näring
När det gäller att göda din gräsmatta är en säsongsbetonad metod bäst.
Vårgödning bör vanligtvis ske runt april det börjar bli lite varmare och du kanske redan har klippt gräsmattan ett par gånger. Eventuellt kan du göda tidigare eller senare beroende på vädret.
Sommargödning kan också variera men rekommenderas vanligtvis i cirka 10 till 14 veckor efter vårgödningen. Undvik gödning med pellets om jorden är för torrt – marken behöver lite fukt för att gräsmattan ska fungera och ta till sig näring i form av pellets på ett effektivt.
Höstgödningen bör ske omkring september. Ett specialiserat höstgödningsmedel är perfekt för att säkerställa att din gräsmatta förblir frisk fram till nästa vår.
Som allmän regel bör du applicera dina pellets direkt efter att du har klippt gräset. Det gör att ditt gödningsmedel har gott om tid att sjunka ner i din gräsmatta innan nästa klippning.

Rensa din gräsmatta
Rensa och plocka bort ogräs och mossa ur din gräsmatta gör att den inte blir av med viktig näring.  Applicera ogräsmedel på våren och sommaren när gräset (och eventuellt ogräs) växer som mest. Applicera inte ett ogräsmedel under de första sex månaderna på en ny gräsmatta – detta kan skada ditt nya gräs och hindra frisk tillväxt.

Vattna din gräsmatta
Den bästa tiden att vattna din gräsmatta är tidigt på morgonen. Att vattna innan solen har stigit gör att vattnet tränger igenom jorden ordentligt innan det börjar avdunsta i värmen. Undvik att vattna på en kväll – vattnet kommer att klamra sig fast vid gräsbladen över natten, vilket kan ge upphov till skadedjur och mögel.

Lufta din gräsmatta
Jord som är för komprimerad – oavsett om det är tungt eller naturligt hård jord – tar inte upp vatten och kan hindra syre från att nå frön eller rötter av växter. I dessa situationern måste du lufta din gräsmatta med en gräsluftare.

Klipp din gräsmatta
Våren och sommaren är den tid ditt gräs växer mest och därför kommer det vara under dessa månader som gräset behöver som mest underhåll.