Resten av VM i gips

Lyckan är total. Blågult slog Schweiz med 1–0. Emil Forsberg är guld värd för Sverige. Sverige går vidare i VM. Det var 24 år sedan vi har tagit oss längre än till en åttondelsfinal i världsmästerskapet. Emil Forsbergs kickar in bollen i mål i den 66:e minuten, helt fantastiskt, nu blir det kvartsfinal.

Sverige hade chansen hur många gånger som helst

Sverige gick på starkt i första halvleken och skapade mängder av chanser. Jag räknade till fem chanser som faktiskt skulle vara glasklara mål. Skärpning Marcus Berg och Albin Ekdal.

Foppa floppar inte

I andra halvlek kom tillslut det vi alla längtade efter. Emil Forsberg gjorde sin grej, en långboll direkt in i mål. Yann Sommer hade inte en chans, han bara stod där som ett fån. Vi får inte heller glömma Ola Toivonen. Gott samarbete.

Smart att spela säkert

Efter det fantastiska målet så slöt sig det starka svenska försvaret som en mur för att behålla överläget. Schweiz kämpade så det glödde, massor av chanser, inlägg och hörnor, men Robin Olsen tog allt. Precis innan matchen avslutades drog Michael Lang på sig ett rött kort efter att knuffat omkull Martin. Helt rätt.
Men jag säger det igen. Helt otroligt, det är ren lycka. Vi gick vidare från kvalet och vi piskade Schweiz och det i en åttondelsfinal. Det är trots allt rankade som topp sex i världen.